Jag gillar att vara kapten i min egen skuta. Det är inte så ofta jag överlåter på nån annan att bestämma hur jag ska ha det i livet. Jag har inte för vana att traska in på krogen och vifta bort menyn. Inte heller går jag särskilt ofta till frissan och säger - överraska mig. Jag är till och med så försiktig att om en kompis rekommenderar en bok - den är skitbra, jag lovar, ta den - så köper jag inte boken utan att ställa åtminstone en fråga.
Därför har jag väldigt svårt att förstå män som kryper mellan lakanen med en kvinna - jag tar piller, det är säkert - utan att ställa fler frågor.
vilka piller? hur säkert? hur noggrann är du när du tar dem? vad gör du om blir gravid? är jag beredd att bli pappa? vill jag ta det beslutet själv?
Jag menar, herregud, innan jag köper en pocketbok för 59 spänn kollar jag om det är en deckare eller en släktkrönika. Innan jag ger frisören fria händer (vilket jag gjorde en gång) funderar jag på vad jag är beredd att betala och sen får jag finna mig i att vänta två år tills luggen växt ut.
Enbart det ekonomiska åtagandet för faderskapet är betydande, och borde få en och annan ivrig general att hölstra vapnet. Ponera att karln är låginkomsttagare och inte har råd att betala mer än nivån för underhållsstödet, så blir det 1273 kronor per månad x 12 månader x 21 år = 320 796 kronor, räknat i dagens peningvärde, dagens regler. En tredjedels miljon. Den karl som överlåter beslutet om en tredjedels miljon på någon annan skulle inte jag vilja ha som kassör på firman. Som att segla in på banken, hysta upp trehundratusen plus växel på disken, slänga ur sig ett "du sätter in det där på vårt konto, va?" "Självklart" "Schysst" och segla ut igen utan att lämna kontonummer eller vänta på kvitto.
Pelle, 37 , skulle jag aldrig anställa. Pelle har skrivit en bok om hur han blev pappa mot sin vilja, berättar Aftonbladet. Ett ganska nytt förhållande, han trodde på henne som sa att hon var "säker". De flyttar ihop men det funkar inte. Pelle känner sig överkörd och förnedrad när en annan tänkbar pappa måste uteslutas innan faderskapet fastställs.
"Och fast han försökte ville inte kärleken till barnet infinna sig.
– Det är svårt att bli pappa när man inte valt det själv, säger Pelle Filipsson, 37."
Att bli pappa är så oerhört mycket mer än att bli underhållsskyldig tills barnet gått ut gymnasiet eller motsvarande dock längst tills dotter eller son fyller 21.
Om en förälder är närvarande, frånvarande, älskad, saknad, hatad, och förmodas älska, hata, sakna, vilja ha eller vara likgiltig för sin avkomma kan avgöra hela ungens självbild och framtid. Självklart finns det tusen och en anledningar till att det blir som det blir i en människas liv. Men så fan om jag skulle vilja byta med Pelle, 37:s son när han läser boken.
På en punkt ska jag oreserverat hålla med Pelle - självklart ska både pappor och mammor få hjälp med anknytningsproblem till barnet.
Pelle är inte ensam, enligt en studie av socionomen Göran Lindén i Gävle på 1990-talet blev 1 av 25 pappor pappa mot sin vilja.
Malin Wollin, krönikör på Aftonbladet, gör sin egen tolkning av situationen.
"Övergrepp att tvinga en man att bli pappa"
Åhå, så mannen blev våldtagen, ja men då förstår jag att han inte kunde skydda sig.
Nähä, han blev inte våldtagen? Men hur fan får kvinnan ihop resonemanget om inte våld, hot, tvång faktiskt förekom vid samlaget? Om ingen tvingade ner karln i sängen under hot till liv och lem och dessutom förhindrade att karln tog på en kondom så blev han inte utsatt för övergrepp och tvång.
"Självklart kan en man göra det enkelt för sig genom att kräva kondom men sedan när gör ett oansvarigt handlande att den med största skulden går fri?"
Enligt Wollin är saken klar. Mannen har inte fått göra ett val. Det har däremot kvinnan, enligt Wollin som dessutom insinuerar att kvinnans val inte står mellan abort och att föda barnet, utan mellan lögn och sanning om preventivmedel.
"Kvinnor bestämmer när det ska bli bebisar. P-piller har en felmarginal på en halv procent. En halv procent, gott folk. Är det då inte konstigt att man känner minst tio tjejer som blivit gravida trots att de ätit p-piller?
Är det inte väldigt konstigt? Är inte det jättekonstigt?
Visste hon att hon hade ägglossning? Åt hon inga p-piller? Hade hon bestämt sig för ett barn som bara hon vill ha?
Endast kvinnan vet."
Om vi bara för ett ögonblick lägger insinuerandet, moraliserandet och generaliserandet åt sidan. Ta några djupa andetag. Har blodtrycket återvänt till nivåer något under aneurysmspräckande? Bra, då koncentrerar vi oss på fakta. Felmarginalen på p-piller är en halv procent, vill Wollin slå fast.
Jag säger som Brasse: Fel, fel, fel!
Om man slarvigt säger att p-piller skyddar 99,5 % så betyder det:
* Om 1000 kvinnor äter kombinationsp-piller till punkt och pricka i ett år så bli 5 gravida.
* Efter ett år till blir det alltså ytterligare 5 graviditeter.
* Detta gäller under förutsättning att alla piller tas rätt, att kvinnan inte kräks, glömmer ett piller, äter läkemedel som påverkar skyddseffekten (vilket exvis coxhämmare som magnecyl, treo, ibumetin, ipren, voltaren, diklofenak gör).
* Om skyddseffekten är nedsatt brukar man räkna med 8 % graviditeter per kvinnoår. Dvs om 1000 kvinnor äter p-piller med nedsatt skyddsförmåga motsvarande ett år blir 80 kvinnor gravida.
* Året efter blir ytterligare 80 kvinnor gravida.
Om jag vore Malin Wollin skulle jag läsa på innan jag uttalade mig om hur jättekonstigt det är att känna 10 kvinnor som blivit gravida trots p-piller.
Själv tycker jag att det är jättekonstigt att somliga män inte förstår ekvationen
inte pappa = inte doppa
Och så tycker jag att det är jättekonstigt vad somliga tidningar upplåter sitt spaltutrymme till.
Till sist, jag läste en tweet i dag som jag gillar, jag tycker den passar att citera här - men understryker att kopplingen är min egen
"ibland undrar jag om vissa människor var idioter innan de blev krönikörer eller om idiotin kommit först när de har spalter att fylla"
Isobel Hadley-Kamptz