Ibland undrar jag om det verkligen bara är jag. Och dottern förstås. Men jag finner mig så ofta ha en annan åsikt än den allmänt rådande. Modetrender till exempel begriper jag mig sällan på. Alltså vad fan är grejen med att skära nederkanten på topp/tee/tunika i en båge, kortast fram? Det är väl fan inte smickrande för nån utanför en anorektisk plattbröstad runway?! Och jag säger bara heminredning. Vad är det som får hela svenska folket att kasta ut köksbord, Billyhyllor, sängramar, hallmöblemag och köpa nytt i ek? Förstå mig rätt, jag har inget emot ek i sig, det är väl ett okej träslag, men måste hela jävla svenska folkhemmet byggas av ek? Det går ju inte att skilja Anderssons och Pettersons och Lundströms hem från vilken möbelkatalog som helst. Och sen ut på Blocket för nu ska det vara valnöt.
Den där ängsliga flockmentaliteten blir jag galen på. Från 80-talets bisarra trätulpaner och bubbliga chintzgardiner via Marimakkorevival och tapetnostalgi till pianolack och väggord. Ibland blir jag riktigt sur när trenden plötsligt når något som jag gillat länge, och så blir jag ofrivillgt en del av flocken. Ljusarmaturer i rostfritt och frostat glas. Jamen lägg av. Jag såg dem först! Men ängsligheten finns också i den konservativa oviljan att ändra på rådande ideal.
Tänk på pelargontalibanerna i villakvarteren. Visst vet de hur stor bilen får vara utan att framstå vräkig, visst kan de peka ut tidpunkten då häcken övergår från att vara frodig till att vara vildvuxen och dess ägare en slarver. I trädgården byts plastmöbler mot teak och aluminium/textilene och i krukan vid entrén byts den uppstammade margueriten ut mot fjärilslavendel.
Självklart är spelreglerna desamma där vi tillbringar livet som där vi sörjer döden. En ängslig konservatism. Modetrender, om än långsammare än på catwalken. 80-talets gravstenar är bastanta pjäser i blankpolerat röd och svart granit. 90-talet förde med sig en aning av rå sten, för nu dök den råhuggna kanten upp på allvar. På 00-talet ger tekniken möjlighet till formsågade stenar i mjuka kurvor, med en noga kalkylerad assymetri. Grått förstås. Och absolut inte blankpolerat.
Vid stenen finns självklart en rabatt. Stenen ska stå i decennier men rabattens innehåll kan man ändra så ofta man vill. Eller behålla år ut och år in. Och herreminjävlar vad det behålls.
Sommarblommor: penséer, tagetes, lobelia, margueriter, pelargoner.
Höstblommor: aster, prydnadskål, tagetesen kan stå lite till.
Allhelgonapynt: ljung, adventsmossa, gran och en.
En balkonglåda.
Rabatten vid stenen där en älskad maka begravts, där farmor gått till sista vilan, där tonårstjejen ligger sida vid sida med pensionerade skogshuggaren. Rosa pelargon till alla.
Därtill förstås en lykta, gärna en batteridriven så slipper man åka ut och tända ljuset. Blinkande så ser det naturligt ut (för en thailändsk bar). Och stenar. Några fina slipade med graverade ord, valda med omsorg ur bingen på stormarknaden. Några hjärtformade gjutna betonghjärtan som inte platsade på ekbänken i hallen.
Det är för jävla sorgligt.
Om det är så att familjen älskar penséer, om margueriterna påminner om prästkragarna vid sommarstugan, om barnbarnen har valt det finaste de vet till farfars grav - jag har all respekt för det.
Men snälla rara svenska folket - älskar ni penséer allihop? måste man köpa prydnadskål för att den var på rea?
Så fan heller att min älskades grav ska se ut sån. Dottern och jag tittade oss omkring på kyrkogården. Vandrade fram och tillbaka bland gravarna. Vände blickarna uppåt, och utåt. Högresta tallar, mjuk mossa, lingon och blåbär. Tittade på gravplatsen, i änden av raden, nära en tall. Här ska inte vara nån jävla balkonglåda.
Ni anar inte hur vackert det är när höstsolen får lingonen i rabatten att gnistra som rubiner.