Ibland går det lite för fort när ny teknik och nya tjänster utvecklas och sjösätts. Självklart kan man inte begära att teknikerna, uppfinnarna, utvecklarna, ska ha koll på alla konsekvenser vid användning av deras nyuppfunna tjänst/produkt. De ska ju vara bäst på själva uppfinningen och inte på lagar och regler i resten av samhället.
Men när Google lanserade Buzz fanns det en funktion som visade vem du haft mest kontakt med via G-mail. Och redan innan du tagit tjänsten i bruk fanns en kontakt/followlista för dig.
Som Axel Andén på Medievärlden uppmärksammar sätter det källskyddet ur spel. Rätten att anonymt lämna tips, meddelanden, till redaktioner och journalister för publicering är garanterad i svensk grundlag.
Man kan tycka att ett stort bolag som Google borde haft nån jurist som tänkte på meddelarfriheten och källskyddet innan Buzz lanserades.
Nu har Google ändrat funktionerna som visar upp dina kontakter innan du själv tagit ställning om du vill det.
Händelsen är en väckarklocka för journalister och personer som kan tänkas vilja lämna tips till journalister.
För dig som vill lämna tips är mitt starkaste tips - ta redan den första kontakten analogt, öga mot öga eller med snigelpost.
Mejl lämnar spår och är inte längre, om den nånsin varit det, att betrakta som anonym. Särskilt inte ifall du använder dig av en mejltjänst där dina kontaktuppgifter finns, eller där jobbets server används. Telefonen har samtalslistor och kanske specificerade räkningar. IP-telefonen kanske till och med spelar in samtalet, funktionen kan finnas för att socialsekreteraren ska kunna dokumentera hot eller för coachning vid säljsamtal.
Om du vill lämna uppgifter och sköta kontakten journalist-uppgiftslämnare via mejl - se till att båda skaffar en anonym mejltjänst.
Självklart då är förstås kontantkortstelefoner som betalats kontant och inte dyker upp som verifikat på reporterns utgiftsräkning till redaktionen eller skatteverket. Varje redaktion som räknar med att kunna ta emot tips bör förstås ha minst en kontant betald kontantkortsmobil.
Om du verkligen, verkligen, jobbar deep throat - skicka inte ens iväg ett mejl utan kommunicera genom att ni båda har tillgång till samma mejlkonto och skriver i Utkast/Pågående arbete.
Jag som journalist är enligt lag skyldig att hemlighålla vem som lämnar information till mig, om uppgiftslämnaren ber om det, eller om jag inser att personen behöver skyddet. Det är inget försvar att säga att man inte kände till riskerna med digital kommunikation. Det är din skyldighet att veta.
Du som är medlem i Journalistförbundet kan lära dig mer om digitalt källskydd i praktiken här (inloggning krävs).
Kom ihåg att digitalt källskydd inte behöver vara krångligt meckande med krypteringsnycklar - de viktigaste åtgärderna är de enklaste. Se till att du har en lösenfras istället för ett lättknäckt lösenord. Lämna inte minnespinnar och andra media framme, de ska vara inlåsta. Tänk på att skydda källan även mot dina arbetskompisar, det är inte okej att lämna datorn för kompisen bara ska kolla mejlen. Lås alltid datorn när du går ifrån den, även om du bara ska hämta kaffe. Om du jobbar med laptop som du färdas med får du tänka lite extra på stöldrisken, då är det förmodligen en bra idé att jobba med kryptering.
Om du som journalist jobbar med ett uppslag där du misstänker att det kan finnas något att gräva vidare i, och du behöver uppgiftslämnare - tänk både en och tre gånger hur du kontaktar företaget/organisationen. Det kan vara växeltelefonisten som blir din viktigaste uppgiftslämnare - och när det bränner till så företaget fattar att vad man vill dölja kommer fram börjar man ofta leta uppgiftslämnaren - då vill du inte att den första kontakten ska skvallra.
Det finns mycket mer att säga, men detta var så långt jag hinner skriva den här gången.
-----------
Uppdatering: Det finns säkert en massa jag glömt om att skydda sin källa men jag är så trött att ögonen går i kors. Just nu kommer jag närmast ihåg att surfa säkert, dvs dölja sin ip-adress. Det finns massa tjänster som pimpmyip och hidemyass. kolla att det funkar på whatismyip. Överdrivet? Nä inte särskilt. På Mediacreeper har man samlat ip-nummer från diverse tidningar, kan de så kan andra. Orkar inte länka, googla. Jag såg förresten att Medievärlden länkat hit, så jag bollar vidare - kolla sjf:s tips enl länk ovan. Måste sova nu.
Comments