Jag har tänkt en del på böcker och läsning de senaste veckorna, så därför passade Kulturfyran om läsning bra. Jag läser jämt. Eller rättare sagt, innan livet raserades, brukade jag läsa jämt. En deckare och en fackbok fanns alltid påbörjade. Och väldigt sällan, bara om boken var riktigt usel, slog jag ihop en bok innan den var slut.
De senaste månaderna är en helt annan sak. Sorgen, depressionen, frustrationen, rastlösheten, apatin, grubbleriet har ätit djupa hål i koncentration, närminne och förstås läslust. Boken måste numera vara jäkligt bra om jag ska klara att läsa ut den, och dessutom ha nån behållning av den. De första månaderna speciellt var det skitsvårt att läsa, särskilt deckare. Om och om igen fick jag läsa samma sidor för att jag inte tagit in vad som stod där. "Vem fan är den där figuren?" "Och när i fridens dagar gick hon iväg dit?" Ännu får jag kämpa för att hålla fokus i boken. När jag lyckas, och boken är bra, får jag ett annat problem. Ofta tycker jag den är bra för att den berör. Och sånt gör numera nästan alltid ont. Men det är bättre än att häcka framför dumburken.
1. Vilka böcker planerar du att läsa i sommar?
Jag planerar inte längre min läsning. I mitt förra liv kunde jag planera att ta mig igenom en serie av nån nyupptäckt författare. Så icke längre. Det får bli som det blir. Det jag för stunden lockas av köps in. Eller lånas. Men därmed inte sagt att det blir läst. Till exempel ratade jag Roberto Savianos Gomorra när den blev en lång Who's who i Camorravärlden. Det kan fan inte skilja det ena buset från det andra med mitt närminne.
2. Vilken bok läser du just nu? Ta gärna en bild på bokhögen som ligger och väntar, om du har någon sådan hög.
På gång just nu:
Visst blir det några igenkännande leenden, men jag påminns också om att jag är några år äldre och inte heller deltog i killarnas omklädningsrumsskämt
Om hur man gör, att gräva i databaser och i historien, att få människor att berätta, om Günter Wallraff undercover på en brödfabrik
En resa bland fängslande människoöden, traditioner, hyllningar, monument och enkla gravvårdar på svenska kyrkogårdar. Bläddrar i den och hoppas finna inspiration till M:s gravsten.
Sånt som finns i bokhyllan och kanske, eventuellt, om det är tillräckligt bra, blir läst innan sommaren är slut:
En bok om den kristna högern som bygger inflytelserikt nätverk med plats i kongress och domstol, en kristen höger som agiterar mot homosexuella, invandrare och påminner om fascismen på 20- och 30-tal. Ser fram emot att läsa!
Impulsköp på Myrorna, när jag skulle lämna en kasse böcker jag inte hade plats för... Självhjälpsbok vid depressioner. Bygger på kognitiv terapi. Har bläddrat lite men har lite för svårt att se likheter med min situation och mina reaktioner, tankar. Gör nytt försök senare.
En bok jag fick av yngsta moster när jag var liten. Minns högläsning och ordmagi. Velocipeden, Djånni, Emilias tåviftarstrumpor och förstås tvättmedelspulvret som utstrött från Vår Gran växte till tumnagelstora gnistrande galopperande hästar. Nån gång då och då plockar jag fram en bok från barndomen eller tonåren. Nästa projekt blir att få tag i Vildrussen av Marie Louise Rudolfsson.
Ännu ett impulsköp från Myrorna. Jag brukar normalt läsa mycket på engelska, väljer sällan den översatta om originalspråket är engelska. Men nu... det går sådär.
Så för säkerhets skull, en Alan Banks-deckare på svenska också
En författare jag ännu inte stiftat bekantskap med. Myrorna igen.
Det var år och dar sen jag läste en V.I. Warshawski-deckare. Vanligtvis läser jag dem på engelska, tänkte att svenska skulle vara lättare, men efter att ha sett pocketutgåvans minimala font är jag tveksam...
Åttonde boken om Ann Lindell vid Uppsalapolisen. Hoppas på en trevlig stund i hängmattan!
En mordhistoria som möjligen har rötter i kulturrevolutionens Kina. Den första bok jag läste som utspelade sig i Kina var Chi Ans Bara en dotter om livet som befolkningskontrollant i enbarnspolitikens Kina. En ögonöppnare, verkligen. Hoppas kunna knyta ihop bilden av Kina med den moderna deckarserien om Chen Cao.
Jag föll som en fura för beskrivningen: "om två kvinnor, om barndomens trauman och om människors utsatthet. Om skuld och skam och allt det som inte går att tala om men som förr eller senare kommer fram i ljuset."
Av någon outgrundlig anledning har jag inte kommit mig för att läsa boken som stått i min bokhylla i flera år. Dags nu. Lika mycket för att få veta mer om kriget i Tjetjenien, som för att få veta mer om Anna, den kritiska journalisten som granskade makten och korruptionen innan hon själv blev mördad.
Granskande reporter som skriver om hur USA förvandlades från offer den 11 september till förövare i Abu Ghraib. De var Hersh som skrev de avslöjande artiklarna om övergreppen vid Abu Ghraib-fängelset i Irak.
Funnen i nån rea-låda om jag minns rätt. Rituella mord i Hamburg. Till synes slumpmässiga offer för vikingarit. Meddelanden till polisen från någon som kallar sig Son of Sven. Kalkon eller kanon?
Om mat och människor på en liten liten ö i franska västindien, berömt för lyxiga hotell, A-listekändisar, modellfotograferingar och ett 80-tal restauranger inom 24 kvadratkilometer. Jag vårdar mitt bok-exemplar ömt, upplagan är slutsåld, det blir inget nytryck eftersom flera av kökscheferna bytt arbetsplats, restauranger har bytt ägare och stil. Likafullt är boken en bibel för trogna besökare, och jag skulle få duktigt betalt om jag sålde mitt ex. Just nu begagnat på Amazon.com för 175, 199,99 resp. 241,36 dollar. Robert och Kara Brooks driver numera Still River Café i Conneticut. Sägs vara värt en timmes bilresa från Boston. Jag behåller min bok, och lagar Red snapper in Court Boullion, Lamb Colombo och Chocolate Fondant Cake i sommar.
3. Hur mycket läser du varje vecka?
Förr sådär tre böcker i veckan. Nu varierar det kraftigt. Det kan gå veckor innan jag öppnar en bok, om än det är sällan, andra veckor lyckas jag faktiskt ta mig igenom mer än en bok. Läser numera mer bloggar, artiklar och andra korta texter. Längtar efter att försjunka i bokvärlden och stänga ute verkligheten för några timmar.
4. Om du skulle beskriva vad som är viktigast med en bok, med tre ord, vilka tre ord väljer du då?
Personporträtten, dialogen, sammanhanget.
Jaha, då var det klart då. Tänk att fyra frågor kan uppta en hel lördagkväll... fast då slapp jag ju se Magnus Uggla, Robinsongänget, Beyoncé Knowles,Tommy Lee Jones x 2 och Jean Claude Van Damme :)
Fler kulturfyror här: Knuff
Comments